Actie 2008 - 2009

Shirin Ebadi te gast in de Senaat


Shirin Ebadi te gast in de Senaat

Datum
2 maart 2009


Locatie

Belgische Senaat


Organisatie

Belgische Senaat


Shirin Ebadi behaalde haar diploma aan de Universiteit van Teheran en werd de eerste vrouwelijke rechter in Iran (1975). Als advocate staat ze bekend als een vurig verdedigster van de mensenrechten. Ze ontving in 2003 de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag werd ze in de Senaat ontvangen door senaatsvoorzitter Armand Dedecker. Ook CD&V-senatrices Sabine de Bethune, Els Van Hoof en Nahima Lanjri vergezelden haar tijdens het bezoek.

Ze maakten van het bezoek dankbaar gebruik om Shirin Ebadi te huldigen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vrouw & Maatschappij werden de winnaars van de poll voor de 'Eregalerij van Vrouw & Maatschappij 2008' bekendgemaakt. De genomineerden uit deze poll waren stuk voor stuk eigenWIJZE vrouwen die in 2008 nieuws maakten met hun inzet voor Gelijke Rechten voor vrouwen en mannen.

Shirin Ebadi is de internationale figuur die in de eregalerij wordt opgenomen. Zij is al jaren het boegbeeld van de Iraanse vrouwenbeweging die strijdt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Eind december 2008 vielen Iraanse agenten nog de kantoren binnen van het 'Centrum voor de Verdediging van de Mensenrechten' van Ebadi. Het kantoor werd op 21 december gesloten.

 

Shirin Ebadi kreeg een tekening van filosofe en striptekenaar Inge Heremans (Ilah).


Meer info


Terug

Share/Save/Bookmark