Actie 2008 - 2009

AIDS colloquium in de Senaat


AIDS colloquium in de Senaat

Datum
18 mei 2009


Locatie

Halfrond Belgische Senaat


Organisatie

Senaatscommissie voor de Sociale Aangelegenheden i.s.m. de senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging


In de Senaat werd op 18 mei op initiatief van Nahima Lanjri, voorzitter van de commissie voor de Sociale Aangelegenheden, en i.s.m. de commissie Buitenlandse Betrekkingen en Landsverdediging, een colloquium gehouden over de strijd tegen AIDS. Lanjri en haar collegaís wilden daarmee het thema andermaal onder de aandacht brengen. Tegelijk werd hulde gebracht aan onze landgenoot dr. Peter Piot, mede-oprichter en tot eind vorig jaar directeur van het VN-agentschap UNAIDS. Prinses Mathilde woonde het seminarie bij.


N. Lanjri herinnerde in haar welkomstwoord aan de ravages die AIDS in sommige delen van de wereld nog steeds veroorzaakt: ,,Vooral in Zwart-Afrika is de toestand in sommige regio's zonder meer dramatisch. Tot 30 % van de volwassen bevolking is er seropositief, o.a. in Botswana en Swaziland is dit het geval. In Zuid-Afrika gaat het om 5,5 miljoen besmette mensen, op een totaal van 40 miljoen. Maar ook in Oost-Europa, waar het aantal nieuwe besmettingen blijft stijgen, is de toestand zorgwekkend. Dit geldt ook voor sommige Westerse, ontwikkelde landen, zoals Duitsland of Groot-BrittanniŽ.íí

Ook in eigen land is de strijd tegen AIDS niet gestreden en zijn blijvende inspanningen nodig. Uit het jongste rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid van medio 2008 blijkt dat er in ons land tussen 1998 en 2005 jaarlijks nog tussen 121 en 147 nieuwe patiŽnten bij komen. Sinds het begin van de epidemie werden in BelgiŽ in het totaal 21.697 personen door het HIV-virus geÔnfecteerd en 3.806 AIDS-patiŽnten gediagnosticeerd. De eerste AIDS-patiŽnten werden in het begin van de jaren tachtig geregistreerd. Tussen 1991 en 1995 kwamen er jaarlijks gemiddeld 255 nieuwe AIDS-patiŽnten bij. Vanaf 1996 is er een significante daling, dankzij het gebruik van de nieuwe therapieŽn. Vanaf 1998 spreekt men van een stabilisatie.

Zoals voorgesteld door dr. Piot zal Nahima Lanjri en de overige CD&V-senatoren ervoor ijveren de strijd tegen AIDS verder op de agenda van de Senaat te plaatsen. Zo zullen zij werk maken van het opstellen van concrete aanbevelingen ter zake aan het adres van de regering.


Meer info


Terug

Share/Save/Bookmark