Op stap

10 april 2014 /
Bezoek Heerlijkheid van Heule

 

 

 

Voor de uitleg van de werking van de Heerlijkheid schuiven we aan tafel waar een heerlijk dessert van huis krijgen voorgeschoteld: een taart met een bodem van zelfgemaakte speculaas, platte (huis-)kaas, en rode vruchten van eigen bodem (deze verkopen ze trouwens ook in de hoevewinkel).

 

 

Op de hoeve worden een aantal projecten van vzw Oranjehuis gevestigd die in nauwe samenwerking treden met elkaar en met de omgeving. Concreet gaat het om het trainingscentrum (cdv Aura): jongeren van 15 tot 18 jaar volgen opleidingen hout, bouw, metaal door zelf alle verbouwingen, restauratie en inrichtingswerken aan de hoeve te doen. Hiervoor werden de oude koeienstallen eerst omgebouwd tot ateliers hout, bouw en metaal.

 

Ook dagcentrum Jozin

 

Daarnaast ontwikkelt de Heerlijkheid allerlei activiteiten in samenwerking met de buurt en op initiatief van de buurt. Zo is er een groep vrijwilligers uit Heule en dichte omgeving die verschillende projecten ontwikkelt naar de buurt toe. Kinderen van het dagcentrum doen hieraan dan gewoon mee of begeleiden deze namiddag mee zonder dat hierover specifiek gesproken wordt. De stempel van de Bijzondere Jeugdzorg verdwijnt hierdoor en zo worden de kinderen echt een deel van de omgeving, dit op een heel eenvoudige manier.

 

De hoeve stelt zijn poorten open voor iedereen en net dit maakt het project zo bijzonder.

 


Share/Save/Bookmark